Globi

Bota ende e papërgatitur për pandeminë e ardhshme, marrëveshjet mes shteteve shansi më i mirë për parandalim

Shkruar nga Liberale

Bota ende e papërgatitur për pandeminë e ardhshme,

Dështimi i fundit i komunitetit ndërkombëtar për të përfunduar një marrëveshje globale për pandeminë lë boshllëqe të mëdha në kapacitetin për t’u marrë me urgjencën tjetër të madhe të sëmundjes infektive.

Rreziku i një pandemie tjetër si COVID, më e keqja në një shekull po rritet.

Organizata Botërore e Shëndetësisë ndërmori një hap të rëndësishëm duke miratuar rishikime të dobishme për Rregulloret Ndërkombëtare të Shëndetit ekzistues ligjërisht të detyrueshëm.

Por ndërsa ky përparim është diçka për të festuar, nuk mjafton.

Edhe nëse qeveritë miratojnë rregulloret e rishikuara, shansi më i mirë për të parandaluar përsëritjen e historisë qëndron në një marrëveshje pandemike.

Përgjigjet globale ndaj rreziqeve shëndetësore që kalojnë kufijtë datojnë që nga një konferencë sanitare ndërkombëtare në 1851, e cila u fokusua në masat për të kufizuar përhapjen e kolerës.

Që atëherë, disa nisma kanë synuar të përmirësojnë sigurinë globale shëndetësore, duke përfshirë formimin e vetë OBSH-së në 1946.

Rregulloret Ndërkombëtare të Shëndetit të vitit 2005 ishin një hap i madh në këtë evolucion. Ata futën në epokën moderne të vlerësimit të rrezikut dhe krijuan një sistem global mbikëqyrjeje për emergjencat e shëndetit publik me shqetësim ndërkombëtar.

Megjithatë, shumë shpejt u bë e qartë se mjetet e reja ishin të kufizuara në trajtimin e kërcënimit gjithnjë e më kompleks dhe të shpejtë të sëmundjeve zoonotike.

Jo të gjitha ndryshimet e propozuara u arritën.

Disa përkrahën përfshirjen e përvojës së vendeve në rajonin e Azi-Paqësorit që përdorën një strategji eliminimi për të vonuar përhapjen e COVID, duke i dhënë kohë për të nxjerrë vaksinat dhe ndërhyrjet e tjera.

Masa të tilla mbronin si ishujt me të ardhura të larta (Aotearoa Zelanda e Re, Australi, Singapor, Tajvan) si dhe vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme në Azinë kontinentale (Vietnam, Tajlandë, Kamboxhia, Laos, Mongoli).

Këto kombe në përgjithësi arritën vdekshmëri më të ulët të tepërt sesa vendet ku pandemia ishte më pak e kontrolluar.

Një sërë përmirësimesh të tjera të mundshme gjithashtu nuk arritën të hyjnë në tekstin përfundimtar. Këto përfshinin një theks në parandalimin e përhapjeve zoonotike nga kafshët, ndarjen e zgjeruar të të dhënave dhe ekzemplarëve shkencorë dhe përforcimin e përgjegjësisë.

Pse kemi nevojë për një bashkëpunim më të madh global

Një marrëveshje pandemike mund të adresojë shumë reforma të nevojshme që shkojnë përtej Rregulloreve Ndërkombëtare të Shëndetit.

Por negociatat për të arritur marrëveshje globale po rezultojnë të diskutueshme.

Ka pasur ndarje të thella midis vendeve të pasura dhe më të varfra mbi ndarjen dhe çmimet e përballueshme të vaksinave, trajtimeve dhe diagnostikimeve për shtetet në zhvillim. Shkëmbimi i të dhënave të patogjenëve është dëshmuar gjithashtu problematik.

Negociatat janë minuar më tej nga pohimet krejtësisht të pabaza se OBSH-së do t’i jepet fuqia për të vendosur masa kufizuese si bllokime dhe mandate vaksinash.

Nuk është e qartë nëse ndryshimi i pozicionit negociues të Zelandës së Re për t’u fokusuar më shumë në sovranitetin kombëtar ka ndikuar në këto diskutime.

Për shkak të këtyre sfidave, komuniteti ndërkombëtar ende nuk ka rënë dakord për një tekst për një marrëveshje pandemike.

OBSH ka njoftuar hapat e ardhshëm për negociatat e mëtejshme, të cilat tashmë kanë kaluar vite nga data e fillimit të tyre.

Nga kërcënimet e luftës deri te shkatërrimet mjedisore dhe pandemitë, asnjë vend nuk mund të mbrojë në mënyrë të njëanshme qytetarët e tij nga kërcënimet më të rënda të përbashkëta për njerëzimin.

Por ndërsa nevoja për solidaritet dhe bashkëpunim global është më e madhe se kurrë, mbështetja për shumë nga fushat kryesore të së drejtës ndërkombëtare po dështon.

Ne i detyrohemi kujtimit të më shumë se 27 milionë njerëzve që vlerësohet se kanë vdekur deri më tani nga COVID, dhe kërcënimeve në rritje për brezat e ardhshëm, të bëjmë më të mirën që mundemi për një botë më të sigurt dhe më të sigurt.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH