Globi

Baza hënore drejt kthimit në realitet? Putin nënshkruan marrëveshjen me Kinën

Shkruar nga Liberale

Baza hënore drejt kthimit në realitet? Putin nënshkruan

Presidenti rus Vladimir Putin ka nënshkruar një ligj që ratifikon një marrëveshje ndërqeveritare midis Rusisë dhe Kinës për bashkëpunimin në ndërtimin e një Stacioni Ndërkombëtar Kërkimor Hënor (ILRS).

Dokumenti, në të cilin Putin vërteton një marrëveshje të rënë dakord fillimisht nga Moska dhe Pekini në vitin 2022, u publikua të mërkurën zyrtarisht.

Ligji i ratifikimit muajin e kaluar kaloi në dhomën e ulët të parlamentit rus, Duma e Shtetit, dhe javën e kaluar u miratua nga dhoma e lartë, Këshilli i Federatës.

Marrëveshja për të bashkëpunuar në stacionin e Hënës “përmbush interesat e Rusisë sepse do të kontribuojë në forcimin e partneritetit strategjik të Rusisë me Kinën” dhe do të sigurojë “konsolidimin e rolit udhëheqës të Rusisë në eksplorimin e hapësirës së jashtme, duke përfshirë eksplorimin dhe përdorimin e Hënës”, thuhet në një shënim shpjegues.

Puna e përbashkët me Pekinin do të rrisë gjithashtu efikasitetin e kërkimit të kryer në ILRS dhe do të zbusë rreziqet e mundshme teknike dhe financiare që lidhen me eksplorimin e Hënës, si dhe do të lehtësojë trajnimin e shkencëtarëve dhe personelit tjetër për hapësirën e ardhshme sipas projektit.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH