Globi

2024, viti i një rendi të ri ekonomik

Shkruar nga Liberale

2024, viti i një rendi të ri ekonomik

Investitorët duken të bindur se bankat e mëdha perëndimore janë afër një kthese të shumëpritur, duke lëvizur nga rritja e normave të interesit në uljen e tyre. Si rezultat, tregjet shënuan rritje vitin e kaluar, por viti 2024 mund të rezervojë surpriza.

E gjithë bota po përshtatet me rendin e ri ekonomik.

Aksionet globale u rritën dhe yield-et më të larta të obligacioneve qeveritare ranë javët e fundit, pavarësisht se bankierët qendrorë paralajmëruan kundër basteve kryesore. Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, për shembull, investitorët aktualisht janë pozicionuar efektivisht për Rezervën Federale, duke e udhëhequr ekonominë drejt një uljeje të përsosur, duke ulur inflacionin pa shkaktuar një recesion.

Bindja e tregut vjen pasi ekonomia amerikane i befasoi njerëzit me elasticitetin e saj. Kjo u zbut pjesërisht nga kursimet ‘pandemike’ të konsumatorëve dhe atraktiviteti i Amerikës si një port i sigurt për investime në një botë gjithnjë e më kaotike. Ata mund të kenë të drejtë, pasi sipas një ekonomisti të njohur dhe ish-zyrtar i Fed-it, ky i fundit ka menaxhuar ulje të buta më shpesh sesa besohet përgjithësisht.

Por shumë investitorë dhe drejtues mendojnë se probabiliteti është i ulët. Kursimet e epokës së pandemisë po shterohen dhe retë e stuhisë po mblidhen, veçanërisht me zgjedhjet jo dhe aq të qeta që priten në SHBA.

Për shembull, në Shtetet e Bashkuara investitorët janë tashmë të pozicionuar qartë në politikën e ardhshme të Bankës së Rezervës Federale (Fed), duke çuar ekonominë në një ulje të butë dhe duke ndihmuar në de-përshkallëzimin e inflacionit, pa shkaktuar recesion.

Ekonomia amerikane i befasoi të gjithë me fuqinë e saj. Kjo është pjesërisht për shkak se konsumatorët kursejnë para për shkak të pandemisë dhe Amerika duket si një strehë e sigurt për investime në një botë gjithnjë e më kaotike.

Investitorët po vënë bast se Fed mund të ulë normat deri në 1.5% deri në fund të vitit 2024, por kjo do t’i lërë ende normat kryesore afër 4%, më të larta se sa kanë qenë për pjesën më të madhe të 20 viteve të fundit, raporton abcnews.al.

Në këto nivele, pra, politika monetare do të jetë sërish një frenim i rritjes, sepse kostoja e parasë do të jetë mbi të ashtuquajturën normë neutrale, me të cilën ekonomia nuk zgjerohet dhe as tkurret.

Shtojini kësaj një sërë rreziqesh të tjera që kërcënojnë perspektivën e 2024-ës: dy luftëra të mëdha, tensione të rritura gjeopolitike që e kanë kthyer globalizimin në mënyrë të qëndrueshme në drejtim të kundërt dhe zgjedhjet në shumë vende që mund të ndryshojnë rrënjësisht rendin botëror në mënyra të papritura.

Normat e interesit mbështesin gjithçka, nga rritja ekonomike deri te çmimi i aktiveve financiare dhe sa kushton të marrësh hua për të blerë një makinë ose një shtëpi, raporton abcnews.al.

Normat më të larta të interesit i bëjnë asetet më të rrezikshme të tilla si stoqet e teknologjisë dhe kriptovalutat më pak tërheqëse, sepse investitorët mund të fitojnë pa pasur nevojë të marrin përsipër shumë rrezik.

Edhe pse Fed dhe bankat e tjera kanë rritur normat e interesit për më shumë se një vit, bota ende nuk ka kaluar në epokën e shpenzimeve të larta dhe këtë vit efektet e saj do të jenë më të dukshme.

Kjo do të thotë se kompanitë dhe vende të tëra do të ristrukturojnë detyrimet e tyre kundrejt vështirësisë së tyre në pagesën e interesit.Falimentimet e korporatave në SHBA vendosën një rekord në vitin 2023 krahasuar me 2020.

Kjo ka të ngjarë të pasojë shumë të tjera, ndërsa për konsumatorë do t’i ndihmonte shumë kursimi por ata do të duhen të përshtatën me kostot e larta të huamarrjes.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH