Bota

Cilat vende kanë normat më të larta dhe më të ulëta të inflacionit? ​

Shkruar nga Liberale

Cilat vende kanë normat më të larta dhe më të

Inflacioni vjetor në Bashkimin Evropian dhe eurozonë vazhdon të tregojë shenja lehtësimi, me shifrat e janarit që tregojnë një rënie në 15 nga vendet e BE-së. Megjithatë, 11 vendet e mbetura shënuan një rritje.

Inflacioni në BE ka rënë gradualisht dhe në mënyrë të vazhdueshme që nga kulmi me 11.5 për qind në tetor të vitit 2022. Në janar 2024, inflacioni vjetor në BE ishte 3.1 për qind, nga 3.4 për qind në dhjetor sipas Eurostat, zyra statistikore e BE-së .

Kjo ishte në kontrast të fortë me të njëjtën kohë të vitit të kaluar kur ishte 10.0 për qind, shkruan euronews.

Në të njëjtën kohë, norma vjetore e inflacionit të zonës euro ishte 2.8 për qind në janar 2024, nga 2.9 për qind në dhjetor dhe dukshëm më e ulët se 8.6 për qind e parë në janar 2023.

Shifrat e janarit 2024 tregojnë se inflacioni vjetor ndryshoi nga 0.9 për qind në 7.3 për qind në BE. Rumania hyri me shkallën më të lartë 7.3 për qind midis anëtarëve të BE-së, e ndjekur nga Estonia dhe Estonia (5 për qind), Kroacia (4.8 për qind) dhe Polonia (4.5 për qind).

Danimarka dhe Italia shënuan normat më të ulëta të inflacionit vjetor me 0.9 për qind. Letonia, Lituania dhe Finlanda i pasuan me 1.1 për qind.

Midis katërsheve të tjera të mëdha të BE-së, norma e inflacionit ishte mbi mesataren e BE-së për Spanjën (3.5 për qind) dhe Francën (3.4 për qind) ndërsa Gjermania (3.1 për qind) raportoi të njëjtin nivel me BE-në. Inflacioni në Britaninë e Madhe ishte 4.2 për qind.

Krahasuar me dhjetorin, inflacioni vjetor ra në 15 vende të BE-së, mbeti i qëndrueshëm në një dhe u rrit në 11 të tjera.

Raporti i Komisionit Evropian për Parashikimin Ekonomik të dimrit 2024, i publikuar në mes të shkurtit, tregon se aktiviteti ekonomik në BE pritet të përshpejtohet gradualisht në vitin 2024. Konsumatorët gjithashtu pritet të shpenzojnë më shumë. Ndërsa inflacioni vazhdon të bjerë, pagat reale do të rriten. Rënia e inflacionit do të ndihmojë për të mbajtur nën kontroll rritjen e çmimeve të ushqimeve.

Poll
SHQIPENGLISH