BE

NDRYSHE/ Historia e murgeshave që s'njohin autoritetin e Papa Françeskut

Shkruar nga Liberale

 

NDRYSHE/ Historia e murgeshave që s'njohin autoritetin e Papa

Kryepeshkopi i Burgos në rajonin spanjoll të Castile dhe Leon urdhëroi të hënën një grup murgeshash të mbyllura nga urdhri i Poor Clares të largoheshin nga manastiri i tyre, për shkak të një konflikti për pasuritë e paluajtshme mes manastirit dhe kryepeshkopatës, duke e shndërruar atë në një mosmarrëveshje fetare. Në muajin maj, murgeshat e manastirit Belorado njoftuan se do të ndaheshin nga Kisha Katolike dhe për këtë arsye, Kryepeshkopi Mario Iceta javën e kaluar i shkishëroi.

Mediat kanë transmetuar shumë histori mjaft të pazakonta të “murgeshave rebele”, të cilat ndër të tjera janë shumë të afta për të komunikuar edhe përmes një profili në Instagram. Ajo çfarë e bën këtë histori më të ndërlikuar dhe interesante është fakti se murgeshat, ndër të tjera, u shoqëruan me Pablo de Rojas Sanchez-Franco, një fetar ultra-konservator me pozicione shumë të diskutueshme dhe të çuditshme, i shkishëruar në vitin 2019, pasi akuzohet si personi që frymëzoi përçarjen e manastirit të Poor Clare.

Kjo histori fillimisht lindi si një konflikt për prona. Në vitin 2020 murgeshat e Belorados kishin rënë dakord me dioqezën e Vitorias për të blerë manastirin Orduna për 1.2 milionë euro, i cili ndodhet në enklavën Biscay (pjesë e secilës është Vitoria) brenda territorit të provincës Burgos. Ka pasur konfliktin e parë për këtë operacion të pasurive të paluajtshme me kryepeshkopatën e Burgos, e cila e kundërshtoi shitjen dhe e bllokoi atë përmes Vatikanit, pasi besonte se nuk kishte transparencë të mjaftueshme për fondet e përdorura nga murgeshat.

Në muajin mars pronarët e manastirit të Vitorias (një kongregacion tjetër i Poor Clares) kishin kërkuar anulimin e shitjes për shkak se murgeshat e Belorados kishin ndërprerë pagesën e këstëve gjashtëmujore prej 75 mijë eurosh të parashikuara në marrëveshjen e shitjes. Me këtë rast, nëna eprore e manastirit Belorado, Isabel de la Trinidad tha se pavarësisht bllokimit të pagesës, ishin në gjendje ta paguanin shumën e parave, falë një bamirësi të paidentifikuar.

NDRYSHE/ Historia e murgeshave që s'njohin autoritetin e Papa

Kjo mosmarrëveshje për shitjen e manastirit Orduna ishte përkeqësuar deri në atë pikë sa që në fund të majit, Vatikani emëroi kryepeshkopin Iceta si komisioner pontifikal të të dy manastireve, duke e ngarkuar atë për zgjidhjen e çështjes. Murgeshat e Belorados, si kundërpërgjigje, paditën kryepeshkopin, duke e akuzuar atë për shpërdorim detyre dhe duke kërkuar një dëmshpërblim prej 1.6 milionë euro.

Fakt është se, ndërkohë që po zhvillohej mosmarrëveshja për pasuritë e paluajtshme për manastirin e Ordunas, murgeshat e Belorados kishin nisur gjithashtu një revoltë kundër kryepeshkopatës lokale dhe kundër gjithë kishës katolike. Më 12 maj, murgeshat e Belorados publikuan një dokument në të cilin deklaronin qëllimin e tyre për t’u ndarë nga Kisha Katolike, të komunikuar disa ditë më vonë me një faks në kryepeshkopatën e Burgos.

Dokumenti prej 70 faqesh, i publikuar në faqen e internetit të manastirit dhe i miratuar unanimisht nga murgeshat, titullohet Manifiesto Catolico. Përmes këtij materiali kritikohet “dobësimi” i Kishës Katolike, si dhe mohohet Papa Françesku, i quajtur thjesht “senior Jorge Bergoglio” duke e akuzar atë për “herezi”, për shkak të “persekutimit” të murgeshave.

Sipas mediave, Manifesto Catolico u krijua me bashkëpunimin e Pablo de Rojas Sanchez-Franco, një fetar i çuditshëm ultra-konservator, i cili në vitin 2005 themeloi Unionin e devotshëm të Shën Palit Apostull, një grup që Kisha Katolike e konsideron si sekt. Murgeshat e Clare Belorados, në një moment të caktuar, u bashkuan me këtë Union të devotshëm të Apostullit të Shën Palit, duke u larguar nga Kisha Katolike. Meqë janë të izoluara, të cilat teorikisht nuk mund të kenë kontakt me publikun, kanë pajtuar si zëdhënës të tyre Jose Ceacero, një bashkëpunëtor i ngushtë i de Rojas. Ceacero dhe vetë de Rojas u takuan disa herë me murgeshat brenda manastirit Belorado, i cili është i mbyllur për gazetarët.

NDRYSHE/ Historia e murgeshave që s'njohin autoritetin e Papa

De Rojas ka pasur prej kohësh synimin për të gjetur një vend “zyrtar” adhurimi me qëllimin për t’i dhënë një perceptim më institucional Unionit të tij të devotshëm të Apostullit të Shën Palit, i cili nuk ka marrë kurrë njohjen që ai shpresonte. Sipas gazetave spanjolle, ai ishte “dashamirësi” i paidentifikuar që u përmend nga nëna eprore në muajin mars, pak përpara se të ndodhte skizma. Ai kishte synimin për të marrë manastirin e Orduna-s, atë që murgeshat donin të blinin.

De Rojas është një personazh shumë i diskutueshëm, për shkak edhe të jetesës së tij tepër luksoze që bën në Bilbao. Në të shkuarën, De Rojas ka bërë disa deklarata antisemite dhe pro Franko-s. Gjatë pandemisë së Covid-19 ai tha se vaksinimi ishte “një mëkat”. Unioni i devotshëm i Shën Palit Apostull kremton meshën në latinisht dhe hedh poshtë legjitimitetin e papëve pas Piut XII, duke e konsideruar kishën e reformuar nga Koncili i Dytë i Vatikanit (1962-1965) si “satanike”.

NDRYSHE/ Historia e murgeshave që s'njohin autoritetin e Papa

Hyrja e Pablo de Rojas Sanchez-Franco në konfliktin mes murgeshave të Clares dhe kryepeshkopatës në njëfarë kuptimi e përshpejtoi situatën, deri në atë pikë sa, në fund, kryepeshkopi urdhëroi dëbimin e murgeshave nga manastiri i tyre. Murgeshat skizmatike kanë bërë të ditur tashmë se nuk e njohin autoritetin e kryepeshkopit dhe nuk do të largohen. Murgeshat e manastirit Belorado deri pak muaj më parë njiheshin mbi të gjitha për ëmbëlsirat që përgatitnin. Për të mbledhur fonde ato krijuan një profil në Instagram, duke theksuar detajet e bankës për donacione. Ato kanë një njohje të konsiderueshme në risitë teknologjike, ku përveç fotove dhe videove ato kanë ngarkuar disa predikime në SoundCloud, i cili është një shërbim transmetimi audio i përdorur veçanërisht nga DJ dhe grupe muzikore.

Sot në Spanjë, si në vendet e tjera evropiane, numri i manastireve që vazhdojnë të jenë ende aktive ka rënë, janë më pak se 751 krahasuar me 860 që ishin në vitin 2012, po ashtu edhe numri i murgeshave të izoluara, të cilat në vitin 2022 ishin rreth 7900, krahasuar me 10889 në 2012./Përgatiti Liberale.al (R.D)/

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH