BE

Masat ndëshkuese nëse punoni në vendet e BE-së pa leje pune

Shkruar nga Liberale

Masat ndëshkuese nëse punoni në vendet e BE-së pa leje pune

Puna në Bashkimin Evropian/Zonën Ekonomike Evropiane pa leje pune është e paligjshme dhe kjo praktikë mund të ketë pasoja të rënda për të huajt.

Duke nënvizuar rreziqet që lidhen me punësimin e paautorizuar, vendet e BE/ZEE kanë thënë se masa të rrepta zbatohen si për punëtorët e huaj të paautorizuar ashtu edhe për punëdhënësit.

Këto masa përfshijnë dëbimin dhe ndalimin e rihyrjes në BE, së bashku me gjobat e mundshme dhe burgimin në varësi të ashpërsisë së shkeljes.

Për të dhënë një pasqyrë më të mirë të rreziqeve që lidhen me punën pa leje pune në vendet e BE/ZEE dhe për të dekurajuar njerëzit që të ndjekin këtë rrugë, “SchengenVisaInfo” ka kontaktuar disa shtete dhe ka ndarë informacione për disa nga rreziqet më poshtë.

Norvegjia tha për “SchengenVisaInfo” se të punosh në vend pa leje pune si shtetas jashtë BE-së/ZEE-së çon në dëbim dhe ndalim të hyrjes në të ardhmen si nga Norvegjia ashtu edhe nga vendet Shengen/BE.

Gjithashtu, autoritetet norvegjeze theksuan se ata që shkelin rregullat regjistrohen në Sistemin e Informacionit Shengen, i cili aksesohet nga të gjitha shtetet anëtare për të kontrolluar informacionin për individë të caktuar.

Zvicra ka paralajmëruar gjithashtu për rregulla të rrepta kundër punëtorëve të paligjshëm. Sekretariati Shtetëror Zviceran për Migracionin tha se shtetasit e huaj që qëndrojnë dhe punojnë në vend pa lejen e kërkuar janë subjekt i largimit dhe dënimi me burgim deri në një vit.

Hungaria, Finlanda dhe Suedia gjithashtu konfirmuan se zbatohen rregulla strikte ndaj njerëzve që punojnë pa leje. Hungaria tha për “SchengenVisaInfo” se kushdo që gjendet duke punuar pa leje dëbohet dhe ndalohet të hyjë në vend.

Finlanda theksoi gjithashtu se të huajt që gjenden duke punuar ilegalisht në vend rrezikojnë të gjobiten dhe të urdhërohen të largohen nga vendi, si dhe të marrin një ndalim hyrjeje.

Në mënyrë të ngjashme, Suedia tha se dikush është i ndaluar të hyjë në vend nëse gjendet duke punuar pa dokumentacion të duhur.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH