BE

Ja raporti që nxori zbuluar Vuçiçin, shënohet rënia e madhe e lirive në Evropë, vjedhja e zgjedhjeve "i bën gropën” Serbisë

Shkruar nga Liberale

Ja raporti që nxori zbuluar Vuçiçin, shënohet rënia

Serbia mbetet një vend pjesërisht i lirë, dhe në të njëjtën kohë një nga 17 vendet që shënuan rënien më të madhe të lirive vitin e kaluar dhe është në listën midis Rusisë dhe Sierra Leones, sipas raportit të Freedom House "Liria në botë 2024: Rritja e dëmeve nga zgjedhjet e trazuara dhe nga konfliktet e armatosura”.

Në botë, në vitin 2023, për të 18-in vit radhazi, u regjistrua një rënie e lirive, ku 52 vende shënuan rënie të të drejtave politike dhe lirive civile, ndërsa vetëm 21 vende panë përmirësim, sipas raportit vjetor të FH.

Ndër vendet që shënuan rënien më të madhe të lirive në dekadën e kaluar është Serbia, dhe tani është mes Venezuelës dhe Afganistanit, theksojnë disa media të Beogradit, sipas Freedom House.

Liritë në Serbi kanë 10 vite radhazi në rënie dhe sipas listës së Freedom House, këtë vit me një rënie prej tre pikësh është në vendin e 114-të, që sipas Zërit të Amerikës, e vendos në gjysmën e lartë të vendeve në të cilat demokracia është në rënie të vazhdueshme gjatë dekadës së fundit. "Rënia e Serbisë në vitin 2023 në raportin e këtij viti ishte rënia më e madhe në Evropë, në tërësi.

Pra, jo vetëm në Ballkanin Perëndimor dhe jo vetëm globalisht, por në Evropë, ajo ishte lider, për fat të keq, në uljen e të drejtave dhe civilëve. liritë e qytetarëve.” i tha Zërit të Amerikës , eksperte e FH për Ballkanin Aleksandra Karpi .

Ajo vlerësoi se në vlerësimin e përgjithshëm të Serbisë kanë ndikuar edhe zgjedhjet në dhjetor 2023, dhe se çmimi i manipulimeve zgjedhore është se rrezikohet aftësia e qytetarëve për të shprehur problemet e tyre dhe për të marrë pjesë në proceset demokratike.“Serbia humbi gjithsej tre pikë, që është mjaft domethënëse”, tha Karpi.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH