BE

Adoleshentët në Europë dehen më shpesh se të rriturit

Shkruar nga Liberale

Adoleshentët në Europë dehen më shpesh se të rriturit

Më shumë se një e treta e adoleshentëve në Bashkimin Europian raportojnë se dehen herë pas here, që është dyfishi i numrit të të rriturve. Ky është një problem veçanërisht i madh në Danimarkë.

Shkalla e konsumimit intensiv të alkoolit tek adoleshentët e moshës 15 dhe 16 vjeç është dukshëm më e lartë se tek të rriturit në shumicën e vendeve evropiane.

Për shkak se pirja në moshë të re shoqërohet me konsumimin e tepërt të alkoolit më vonë në jetë, është një problem serioz i shëndetit publik.

Në vitin 2019, mesatarisht, më shumë se një e treta (37.4 përqind) e adoleshentëve në BE thanë se kishin pirë shumë të paktën një herë në 30 ditët e fundit, ndërsa kjo normë ishte më pak se një e pesta (18.7 përqind) te të rriturit.

Prandaj, ka pasur dy herë më shumë adoleshentë që dehen rregullisht sesa të rriturit.

E ashtuquajtura pirja episodike midis adoleshentëve, e përcaktuar si konsumimi i pesë ose më shumë pijeve në të njëjtën kohë, varionte nga tetë për qind në Islandë në 59 për qind në Danimarkë në vitin 2019.

Shkalla e konsumit të alkoolit ishte nën 25 për qind vetëm në pesë vende, katër vende nordike dhe Portugali.

Përveç Danimarkës, ishte gjithashtu mbi 45 për qind në katër vende, përfshirë Gjermaninë, Austrinë, Sllovakinë dhe Kroacinë.

Normat e pirjes episodike ishin më të larta tek adoleshentët sesa tek të rriturit në pothuajse të gjitha vendet në të gjithë Evropën, me përjashtim të Islandës dhe Norvegjisë. Sllovakia ishte në krye, e ndjekur nga Austria, Italia dhe Bullgaria.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH