Aktualitet

Berisha: E kemi gati ligjin, të vendoset 200 Euro minimumi jetik për shqiptarët

Shkruar nga Liberale
Berisha: E kemi gati ligjin, të vendoset 200 Euro minimumi jetik për

Kryetari i Partisë Demokratike, Sali Berisha u shpreh se vendosja me ligj e një pagese prej 200 Euro si minimum jetik është një përgjigje e situatës emergjente në të cilën ndodhet Shqipëria.

Gjatë konferencës për diskutimin e projektligjit të PD për minimumin jetik, kryedemokrati Berisha është shprehur se Rithemelimi i PD-së së bashku me ekspertë të fushës kanë përgatitur ligjin që sipas tij, e detyron çdo qeveri që të përcaktojë fondin e minimumit jetik.

Kryetari i PD-së, Berisha, ndër të tjera ka thënë se paratë për vendosjen e minimumit jetik janë, por ka akuzuar qeverinë se vjedh qytetarët.

“Sot ka një hendek të madh, ndër më të mëdhenjtë që një komb mund të ketë, midis të pasurve dhe të varfërve në Shqipëri. Sot ka një rupturë të madhe brenda kombit, de facto ka një përjashtim dhe një kërcënim për përjashtim nga jeta me kushtet më elementare të qindra mijëra shqiptarëve, sipas FMN-së të 48 përqind të shqiptarëve, sipas Eurostat ky rrezik është për 60 përqind të shqiptarëve. E vërteta është se ky hendek i madh në të ardhura në Shqipëri është më i madh se në ccdo komb tjetër në Ballkan dhe në Europë. Ka një shkak themelor që ka krijuar këtë hendek të tmerrshëm, është vjedhja e madhe që u bëhet qytetarëve, pasurimi duke vjedhur të varfrit i qeveritarëve dhe oligarkëve, klientelës së tyre”.

“Shqipëria është një vend i vetëm që nuk i garanton qytetarëve të vet nuk i mbron ata me një minimum jetik, me të cilin ata mund të blejnë ushqimet si individë dhe si familje, dhe përvecc ushqimeve, pak më shumë se gjysma e të ardhurave duhet t’u mbeten për plotësimin e nevojave të tjera. Avokati i Popullit e ka përllogaritur këtë minimum jetik rreth 200 euro. Sot minimumi jetik mesatar në BE është 840 euro, pra është llogaritur një e katërta, ndërkohë që duhet të jemi të vërtetë, çmimet e ushqimeve bazë në Shqipëri janë të njëjta dhe në disa artikuj, edhe më të kushtueshme se në mesataren e BE.”

“Por, vendosja e një pagese prej 200 euro si minimum jetik për person është pa diskutim një përgjigje e situatës emergjente në të cilën ndodhet Shqipëria. Nga kjo pagesë, përfitojnë mbi 85 përqind e pensionistëve, të cilët janë ndër këtë pagesë, përfitojnë të gjithë familjet me ndihmë ekonomike, të cilët marrin një mbështetje qesharake, maksimumi 8 mijë lekë, përfitojnë kategori të tjera dhe duhet të përfitojnë studentët, duhet të përfitojnë të rinjtë. Me një fjalë, shtrirja, vendosja me ligj është një përgjigje ligjore që i jepet kësaj situate katastrofale ku ndodhet vendi, me kërcënim të madh për varfëri dhe mjerim, si asnjë vend tjetër në Europë.”

“Vjedhjet e kësaj qeverie kanë kufi vetëm qiellin. Ky shtet vidhet njësoj si në novelën e Dino Buzatit. Ne kemi përgatitur ligjin dhe ligji e detyron çdo qeveri që në buxhetin e shtetit, çdo vit të përcaktojë fondin e minimumit jetik. Ne do të bëjmë çmos ta votojmë”, tha Berisha.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH