Aktualitet

Bashkëpunimet ndërkombëtare duhet të vazhdojnë - me sy hapur

Shkruar nga Liberale
Bashkëpunimet ndërkombëtare duhet të vazhdojnë - me sy

Stephen Toope

Universiteti i Kembrixhit

Udhëzimi i ri i Kembrixhit do të ndihmojë akademikët të shmangin bashkëpunimet që përbëjnë një kërcënim për sigurinë ose lirinë akademike, thotë Stephen Toope.

Në kohën e trazirave ndërkombëtare, universitetet perëndimore duhet të dyfishojnë përpjekjet për të trajtuar problemet globale. Ne gjithashtu duhet të ndërtojmë mënyra për të punuar me partnerë në kombe që nuk përputhen me normat dhe vlerat perëndimore, duke mbrojtur parimet dhe standardet tona.

Ky nuk është një kohë për t'u tërhequr në xhepat kombëtarë të akademisë, por përkundrazi për ta kthyer vëmendjen tek ajo që bëjmë më mirë: kërkimi i zgjidhjeve për problemet e pazgjidhshme duke punuar me partnerë në të gjithë globin.

Shkalla e detyrave përpara, pavarësisht nëse trajtoni ndryshimet klimatike ose luftoni pandemitë, kërkon një nivel të angazhimit politik dhe kërkimit të synuar të papërjetuar më parë. E thënë thjesht, nuk ka alternativë për bashkëpunimin ndërkombëtar nëse jemi seriozë për të mposhtur këto sfida.

Misioni i Universitetit të Kembrixhit është "të kontribuojë në shoqëri përmes ndjekjes së arsimit, mësimit dhe kërkimit në nivelet më të larta të përsosmërisë ndërkombëtare". Pursshtë në ndjekje të këtij misioni që çdo vit të rrisim angazhimin tonë ndërkombëtar.

Por ne duhet ta bëjmë këtë me sytë hapur drejt një serie të zgjeruar dhe gjithnjë e më komplekse të rreziqeve të mundshme. Këto ndahen në pesë kategori të gjera: siguria e studentëve dhe stafit; kërcënimet ndaj lirisë akademike; vjedhja e pronësisë intelektuale për qëllime "përdorimi të dyfishtë" - ndoshta ushtarak -; varësia nga financimi për kërkimin shkencor; dhe një sfidë përfundimtare më e gjerë e punës me partnerë që kanë vlera të ndryshme politike, sociale dhe kulturore nga tonat.

Si përgjigje, ne në Kembrixh kemi rënë dakord për një grup të ri parimesh që do të mbështesin të gjitha aspektet e angazhimit dhe kërkimit tonë ndërkombëtar. Të ndjekur me kujdes, ata do të ndihmojnë akademikët tanë të shmangin bashkëpunimet që përbëjnë një kërcënim për sigurinë ose lirinë akademike, ndërsa u japin atyre besimin dhe mbështetjen për të punuar me grupin më të gjerë të partnerëve ndërkombëtarë, duke siguruar ndikimin kryesor në botë.

Ne jemi duke u përqëndruar në ndihmën praktike për studentët dhe stafin për të përmirësuar kuptimin e tyre të rreziqeve të mundshme - duke siguruar qasje të gatshme në këshilla mbi shqetësimet etike, reputacionin ose sigurinë. Ne gjithashtu do të rishikojmë të gjitha marrëveshjet tona ndërkombëtare për të kontrolluar nëse ato mbrojnë në mënyrë specifike lirinë e akademikëve tanë për të ndjekur hetimet e tyre me efektin më të madh, edhe atje ku ka potencial për të nxitur polemika.

Më vete, ne do të rrisim ndërgjegjësimin për vjedhjet e mundshme të pronësisë intelektuale për të zbutur rrezikun e përdorimit armiqësor të të dhënave ose teknologjisë së ndjeshme ndaj sigurisë. Procedurat ekzistuese për të nxitur kujdesin e duhur në krijimin e partneriteteve ndërkombëtare do të mblidhen së bashku dhe do të forcohen për të garantuar hapjen në kërkime. Po aq e rëndësishme, ne do të përforcojmë proceset tona aktuale për shqyrtimin e burimeve të financimit për t'u siguruar që ne të ruajmë autonominë tonë të fortë institucionale.

E gjithë kjo punë është përshtatur kundër ndryshimeve dramatike në marrëdhëniet e Kinës me botën gjatë dekadës së fundit. "Epoka e artë" e marrëdhënieve kino-britanike e shpallur nga ish-kryeministri britanik David Cameron duket shumë ndryshe pesë vjet më vonë, kur ne në Perëndim sfidohemi nga imponimi i Kinës i ligjit të sigurisë kombëtare në Hong Kong, shtypja e vazhdueshme e pakicave dhe saberit -duke u trazuar në Detin e Kinës Jugore.

Si dikush me një prejardhje akademike në të drejtën ndërkombëtare dhe të drejtat e njeriut, unë nuk i minimizoj ato çështje dhe, natyrisht, ndiej neveri për burgosje të padrejtë, privim nga të drejtat ose torturë, kudo që të jetë kryer. Fatkeqësisht, këto praktika nuk janë të reja dhe ato ndodhin në të gjithë globin. Kembrixh ka studiues të përfshirë në projekte me ndikim të lartë të bazuar në 120 vende në të gjithë Afrikën, Azinë, Amerikën e Jugut, Evropën dhe Lindjen e Mesme. Shumë nga këto janë në vende që nuk ndajnë vlerat perëndimore, megjithatë kërkimet në fusha të tilla si shëndeti publik ose ruajtja e natyrës mund të kenë përfitime masive për njerëzimin.

Për shembull, ne jemi një nga një numër universitetesh në Mbretërinë e Bashkuar (përfshirë Universitetin e Oksfordit dhe King's College London) që bashkëpunojmë me Qendrën për Neuroshkencën Njohëse në Universitetin Fudan, Kinë, për të parë biologjinë që mbështet strukturën e funksionimit të trurit tonë. Kjo njohuri do të na ndihmojë të kuptojmë - dhe trajtojmë - çrregullimet kryesore neurologjike dhe psikiatrike.

Në Ugandë, ku nivelet e vdekjeve të nënave mund të jenë 50 herë më të larta se në vendet me të ardhura të larta, studiuesit e Kembrixhit po bashkëpunojnë me kolegët në Universitetin Makerere për të kuptuar më mirë gjendjen kërcënuese për jetën pre-eklampsia, e cila shkakton presion të lartë të gjakut gjatë shtatzënisë dhe pas lindjes. Me Duke punuar në një nga maternitetet më të ngarkuara në botë, ata tashmë kanë identifikuar gjenet që gjenden vetëm tek gratë me prejardhje afrikane të lidhura me rrezikun dhe mbrojtjen nga pre-eklampsia. Ekipi tani po zhvillon tekstin e parë bashkëkohor të obstetrikës të shkruar nga mjekët afrikanë për gratë afrikane.

Unë besoj, së bashku me shumicën e kolegëve të mi, se vlerat mbahen - dhe ndryshimet ndodhin - përmes angazhimit, jo duke u izoluar nga rrethanat e vështira. Kjo është rastësisht edhe politika e jashtme e MB. Në Rishikimin e saj të fundit të Integruar të Sigurisë, Mbrojtjes, Zhvillimit dhe Politikës së Jashtme, qeveria deklaroi synimin e saj për të "zhvilluar një kuptim më të mirë të Kinës dhe njerëzve të saj", në dritën e "ndikimit në rritje të Kinës në aspektet e jetës sonë" dhe të "sistemike sfidat ”që ajo paraqet.

Parimet e reja të angazhimit ndërkombëtar që kemi zhvilluar në Kembrixh do të na lejojnë të vazhdojmë të punojmë në kërkime jetësore me partnerët në të gjithë botën, duke marrë parasysh me kujdes rreziqet. Ata duhet të na japin besimin për t'u angazhuar me Kinën dhe vendet e tjera sipas kushteve tona. Universitetet nuk mund dhe nuk duhet të injorojnë tensionet gjeopolitike, por ne nuk mund të izolohemi prej tyre.

Stephen J. Toope është zëvendës-kancelar i Universitetit të Kembrixhit. /Gazeta Liberale

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH