Globi

Bananet drejt zhdukjes?! Ekspertët flasin për virusin e përhapur

Shkruar nga Liberale
Bananet drejt zhdukjes?! Ekspertët flasin për virusin e përhapur

Çdo vit, njerëzit në mbarë botën konsumojnë mbi 100 miliardë banane, shumica e të cilave janë një lloj i quajtur Cavendish. Por ndoshta jo për shumë kohë.

Një sëmundje kërpudhore kërcënon të zhdukë bananet Cavendish nga faqja e Tokës.

Disa shkencëtarë po modifikojnë gjenetikisht frutin për të qenë më rezistent ndaj sëmundjeve.

Por zgjidhja më e mirë për problemin është që fermerët të riparojnë plotësisht prodhimin e bananeve.

Ekzistojnë mbi 1000 lloje bananesh, por rreth 47% që njerëzit hanë janë banane Cavendish (Musa acuminata).

Cavendish dominon tregun global të bananeve për disa arsye:

Një, është rezistent ndaj disa prej sëmundjeve kryesore që vrasin bananet; dy, ka një jetëgjatësi të gjatë; dhe tre, fermerët zakonisht mund të rritin më shumë banane Cavendish sesa varietetet e tjera në të njëjtën sasi toke.

Por Cavendish është nën kërcënimin e një kërpudhe që infekton bimën. Infeksioni quhet Sëmundja e Panamasë (Fusarium Wilt) raca tropikale 4.

Infeksioni TR4 fillon në rrënjët e pemës së bananes dhe më pas përhapet, duke pamundësuar përfundimisht aftësinë e bimës për të thithur ujin ose për të kryer fotosintezën. Përfundimisht, pema vdes si rezultat.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH