Aktualitet

Artisti shqiptar prezanton Italinë në Bienalen e Artit në Kinë

Shkruar nga Liberale
Artisti shqiptar prezanton Italinë në Bienalen e Artit në

Tom Therçaj

Më dt.12 dhjetor 2020 do të organizohet në Kinë Bienalja e Artit Kontemporan me titull “Fuqia e Harmonisë” në Jinan, Shandong ku është i ftuar artisti Italo-Shqiptar Alfred Mirashi- Milot. Milot do të prezantojë italianë në Muzeun e artit të Shandogut .

Veprat e Milotit janë ato të një artisti thellësisht të apasionuar dhe mjaft ambicioz. I nxitur nga nevoja për të komunikuar, ai është gjithnjë në kërkim duke i kushtuar një rëndësi të veçantë në punën e tij krijimit të lidhjeve, shkëmbimit të eksperiencës ku çelësat, mbeten pasaporta e tij e identifikimit artistik.

Mbi të gjitha, “çelësi”, një temë kaq e përsëritur shpesh në veprat e Milotit është emblema, objekt i mundësisë ose jo të hapjes, instrumenti përmes të cilit mund të kryhet një zgjerim i komunikimit midis popujve.

Natyrisht “çelësi” nuk është thjesht një materie e jetës tonë të përditshme, nuk është ç’ështja e hapjes së një dere të vërtetë, por një metaforë. Çelësi është i thyer duke simbolizuar shembjen njëherë e përgjithmonë, të atyre pengesave që pamundësojnë një lidhje të vërtetë dhe të sinqertë midis njerëzve dhe kulturave të ndryshme.

Milot ka në proçes realizimi në Itali të skulpturës më të madhe të të gjitha kohërave, pothuajse afro 50 metra të lartë, në qytetin e Avellinos.

S’afërmi ai do të prezantojë Italinë në një veprimtari prestigjoze ndërkombëtare siç është Bienalja e Artit Kontemporan në Jinan të Shandongut në Kinë. Për të promovuar komunikimin ndërkombëtar të artit, qyteti i Jinanit, ka organizuar Bienalen e parë Ndërkombëtare, mbështetur bashkërisht nga Departamenti i Kulturës dhe Turizmit të Provincës Shandong dhe Qeveria Komunale e Jinanit, që do të mbahet në Jinan. Provinca Shandong, nga 12 Dhjetor 2020 deri më 31 Mars 2021.

Do të marrin pjesë më shumë se 100 artistë bashkëkohorë të ftuar nga mbi 20 vende të botës, ku veprat e tyre do të ekspozohen në Muzeun e Artit Shandong në Jinan, që ka një sipërfaqe më shumë se 30.000 metra katrorë. Tema e Bienales së parë Ndërkombëtare në Jinan është: Fuqia e Harmonisë. Konfucianizmi, i cili filloi në Shandong, është një pjesë kritike e kulturës së jashtëzakonshme tradicionale të kombit kinez. Midis tyre, harmonia është një nga konceptet thelbësore të konfucianizmit. Sot, si një ngjarje e re kulturore me forcë, ajo do të tregojë konotacione më të pasura, dhe qëndrimin e sajë kulturor dhe shpirtëror, atributet që gjithnjë e më shumë po tregojnë rëndësinë e sajë të thellë praktike dhe vlerat universale. Mesazhi i Bienalës, Harmonia përmban tre dimensione:

-Harmonia midis individëve

-Harmonia midis njerëzve dhe shoqërisë

-Harmonia midis botës njerëzore dhe natyrore.

Fuqia e Harmonisë do të thotë të fitosh energji nga ideja Konfuciane e Harmonisë dhe të eksplorosh në mënyra bashkëkohore më pluraliste dhe efektive të menduarit, në mënyrë që të fitohet motivimi dhe promovimi i mirëkuptimit të ndërsjelltë midis kinezëve dhe perëndimorëve, kulturave që promovojnë mësimin e ndërsjellë dhe integrimin midis pluralizmit e civilizimit. Fuqia e Harmonisë nënkupton fitimin e energjisë nga koncepti harmonia në konfucianizëm dhe eksplorimi i një mënyre më të larmishme dhe efektive të të menduarit bashkëkohor, në mënyrë që të fitojë vrull, promovon reciprocitetin, mirëkuptimin midis kulturave kineze dhe perëndimore, dhe promovimin e ndërsjellë, vlerësimin dhe integrimin midis qytetërimeve të ndryshme. Bienalja ka ftuar Fan Di’an, president i Shoqatës së Artistëve të Kinës dhe President i Akademisë Qëndrore të Arteve të Bukura dhe Zhang Ëang, president i Shoqatës së Artistëve Shandong dhe Drejtori i Muzeut të Artit Shandong, si kuratorët kryesorë të sajë.

Ekipi kuratorial përbëhet nga Wonseok Koh, – Shefi Kurator i Muzeut të Artit te Seulit, Kore; Tayfun Belgin, – Drejtor i Muzeut Osthaus Hagen, Gjermani; Hans de Wolf, – profesor i Vrije Universitetit Bruksel, Belgjikë; Yu Yang, – profesor i Akademisë Qëndrore të Arteve të Bukura, Kinë; Yang Wei, – Anëtar i bordit të Komitetit Kurator të Shoqatës së Artistëve të Kinës; Sun Lei, – Zëvendës Dekani i Universitetit të Arteve Shandong dhe kuratori i pavarur Li Zhenhua.

Artisti Italo-Shqiptar tashmë është i ftuar të marrë pjesë në shumë evenimente ndërkombëtare dhe në këtë Bienale do prezantohet me dy vepra në pikturë, njëra e quajtur “Kendi Mesdhetar” dhe tjetra “Kendi Oriental” ku spikasin si gjithmonë “Çelesat e Milotit” .

Biografia e artistit Milot Alfred Mirashi me ermin e artit MILOT

Një artist bashkëkohor i ’69 që jeton dhe punon në Firence, Itali. Ai u diplomua në Pikturë nga Akademia e Arteve të Bukura, Brera në 1999, ku fitoi një bursë në Universitetin e Artit dhe Dizajnit në Loughborough në Angli.

Në vitin 2003 ai ekspozoi në Museo del Maschio Angioino në Napoli me ekspozitën personale “Le veneri di Milot” nga Francesco Poli dhe Eduardo Cicelyn.

Në vitin 2010 ai fitoi “Çmimin e Ekselencës” në rishikimin e Klasikut Kulturor të Napolit.

Gjatë Olimpiadës 2012 ai fitoi medaljen e artë në pikturë në Muzeun Barbican Center në Londër.

Në të njëjtin vit ai u ftua të marrë pjesë në edicionin VI të Bienaleve Ndërkombëtare të Artit të Pekinit në Muzeun Kombëtar të Pekinit.

Në vitin 2014, ai mori pjesë në përmbledhjen “Open 14”, Venice Lido, një ekspozitë ndërkombëtare skulpture dhe instalimi e kuruar nga Paolo De Grandis.

Në vitin 2015 ai fitoi çmimin e parë në Muzeun e Kubit të Ujit, në Pekin.

Në vitin 2016 ai mori nderin e Profesorit Vizitor në Universitetin Shandong të Artit dhe Dizajnit në Kinë.

Në vitin 2016 ai është kurator i sektorit ndërkombëtar të Bienales së 6-të të Fotografisë në Jinan, Shandong, Kinë.

Në të njëjtin vit, në Romë, ai fitoi çmimin e parë të ekspozitës “Ekselencat e artit bashkëkohor” të kuruar nga Francesco Gallo Mazzeo.

Në vitin 2017, ai është kurator i ekspozitës personale të fotografit ndërkombëtar Zeng Yi në Muzeun Kombëtar të Tiranës. Ai ekspozon në një ekspozitë të dyfishtë individuale “Veprimi dhe Mendimi Xhixha dhe Milot” në Pallatin Mbretëror të Torinos të kuruar nga Anselmo Villata.

Merr pjesë në edicionin e 10-të të Bienales së “Hollimit” të Punëve në Letër në Torino.

Ekspozita personale “Beso”, në Galerinë Tornabuoni në Firence e kuruar nga Lucio Trizzino.

Realizon skulpturën e përhershme në Lizzanello (LE) në përmbledhjen “Arti dhe të Drejtat e Njeriut” të kuruar nga Massimo Guastella.

Në vitin 2018, ai krijoi skulpturën e përhershme 20 metra “Çelësi i Cervinara” të kuruar nga Peppino Vaccariello.

Në vitin 2019, ai ekspozoi në Pekin në ekspozitën “Artisti Ndërkombëtar dhe Arti i Fëmijëve të kuruar nga Liu Ruoëang. Në të njëjtin vit, ai ekspozoi në Muzeun e Artit Bashkëkohor Arcos në Benevento në “Çelësin për njerëzimin” të kuruar nga Ferdinando Creta dhe Nello Valente.

Në vitin 2020 ai ka filluar të krijojë skulpturën më të madhe në Evropë “Çelësi i Montevergine” vepër ku drejtor artistik është Michele Stanzione./Memorie.al

[gallery columns="1" size="full" gss="1" ids="1170226,1170224,1170225,1170227,1170228,1170229"]

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH