Krye

Arsimi i lartë post-pandemik ka nevojë për një sistem global të krediteve

               Publikuar në : 09:20 - 22/09/21 liberale

Nick Isles

Ne duhet të përqafojmë mundësinë e gradave të përbëra nga një përzgjedhje dhe përzierje modulesh nga e gjithë bota-por krahasueshmëria është vendimtare, thotë Nick Isles

Kur vizitova Çikagon në 2014 për të zbuluar se si funksiononte sistemi i kolegjit të tij në komunitet, fillimisht u trondita kur mësova se vetëm 7 përqind e studentëve qëndrojnë në të njëjtin kolegj për tërësinë e kualifikimit të tyre.  Por ata numra kishin më shumë kuptim pasi u shpjegua se shumica e studentëve marrin module të ndryshme në kolegje të ndryshme sepse të gjitha kreditet janë drejtpërdrejt të pajtueshme dhe të transferueshme.

Në të ardhmen, i gjithë ekosistemi i arsimit të lartë me siguri do të ngjajë me atë të Çikagos.

Ky parashikim është bërë më parë, por rivlerësimi i arsimit të lartë i shkaktuar nga kriza e Covid do të thotë se ndryshimi rrënjësor tani është më i mundshëm.  Studentët kanë parë sesi mund të arrihet arsimi në distancë, dhe ndërsa shumë do të kalojnë me kënaqësi tre vjet të jetës së tyre duke studiuar personalisht në një institucion të caktuar, një pjesë e konsiderueshme do të heqë dorë nga “përvoja” universitare për të studiuar nga shtëpia dhe potencialisht të jetë në  punësim në të njëjtën kohë.

Ky opsion do të jetë veçanërisht tërheqës nëse ata mund të krijojnë kredi për një periudhë më të gjatë kohore që i përshtatet rrethanave të tyre financiare ose personale, dhe nëse ata mund të zgjedhin dhe përziejnë kurse dhe module nga e gjithë bota për të ndërtuar diplomën e tyre vërtet individuale.

Kur vizitova Çikagon në 2014 për të zbuluar se si funksiononte sistemi i kolegjit të tij në komunitet, fillimisht u trondita kur mësova se vetëm 7 përqind e studentëve qëndrojnë në të njëjtin kolegj për tërësinë e kualifikimit të tyre.  Por ata numra kishin më shumë kuptim pasi u shpjegua se shumica e studentëve marrin module të ndryshme në kolegje të ndryshme sepse të gjitha kreditet janë drejtpërdrejt të pajtueshme dhe të transferueshme.

Në të ardhmen, i gjithë ekosistemi i arsimit të lartë me siguri do të ngjajë me atë të Çikagos.

Ky parashikim është bërë më parë, por rivlerësimi i arsimit të lartë i shkaktuar nga kriza e Covid do të thotë se ndryshimi rrënjësor tani është më i mundshëm.  Studentët kanë parë sesi mund të arrihet arsimi në distancë, dhe ndërsa shumë do të kalojnë me kënaqësi tre vjet të jetës së tyre duke studiuar personalisht në një institucion të caktuar, një pjesë e konsiderueshme do të heqë dorë nga “përvoja” universitare për të studiuar nga shtëpia dhe potencialisht të jetë në  punësim në të njëjtën kohë.

Ky opsion do të jetë veçanërisht tërheqës nëse ata mund të krijojnë kredi për një periudhë më të gjatë kohore që i përshtatet rrethanave të tyre financiare ose personale, dhe nëse ata mund të zgjedhin dhe përziejnë kurse dhe module nga e gjithë bota për të ndërtuar diplomën e tyre vërtet individuale.

Anasjelltas, ju mund të keni frikë se disa kurse më pak të njohura do të rrezikohen në një treg global vërtet global, duke i rrëzuar universitetet vetëm në departamentet e tyre më të tregtueshme.  Megjithatë, një sistem kreditimi gjithëpërfshirës, ​​i transferueshëm nuk ka nevojë të zvogëlojë gjerësinë e arsimit që një institucion mund të ofrojë;  krejt e kundërta, në fakt.  Vënia e moduleve në dispozicion në një treg global në këtë mënyrë mund të çojë në zgjerim sesa në një makth mbijetues kursi.

Problemi i vërtetë është përputhshmëria.  Ne aktualisht na mungon një sistem i thjeshtë dhe transparent si ai i Çikagos që i lejon studentët të shohin me lehtësi se cilat kredite u duhen për të ndërtuar kualifikimin e tyre.  Një vizitë e shpejtë në udhëzuesin e gjerë global të Universitetit të Arizonës për transferimin e kredive është ndriçues dhe errësues në masë të barabartë.  Katër kredite nga Universiteti i Passo Fundo në Brazil vlejnë tre nga Arizona.  Tre nga Universiteti Ndërkombëtar i Qipros vlejnë 2.55 nga Arizona ndërsa 15 nga Universiteti i Aberdeen vlejnë 3.75 në Arizona.  Ky nuk është një sistem: është një sifër i padepërtueshëm i denjë për t’u analizuar nga kodbërësit në Bletchley Park.

Pra, një parakusht thelbësor për të shfrytëzuar plotësisht fuqinë e arsimit të lartë dixhital do të jetë një organ i njohur ndërkombëtarisht për të përcaktuar vlerën relative të moduleve të ndërmarra në institucionet në mbarë botën-si dhe, potencialisht, për të qenë organi i dhënies së diplomës për kualifikimet e përbëra të mbledhura nga  universitetet.

Nuk do të jetë e lehtë, por ne do dhe duhet të arrijmë atje.  Si edukatorë, me siguri që ne duhet të aspirojmë për një botë ku spektri më i gjerë i mundësive të të mësuarit është sa më i disponueshëm për numrin më të madh të njerëzve.  Kjo është ajo që ju mund ta quani liri e vërtetë akademike. /Gazeta Liberale


KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back