Aktualitet

Amnesty International: Marrëveshja Itali-Shqipëri për emigrantët e paligjshme, të reagojë BE!

Shkruar nga Liberale
Amnesty International: Marrëveshja Itali-Shqipëri për

Duke iu përgjigjur interesimit se kryeministri italian dhe ai shqiptar nënshkruan dje një marrëveshje për ndërtimin e dy qendrave në Shqipëri në të cilat do të strehohen emigrantët e shpëtuar në det nga anijet italiane, duke përfshirë njerëz që kërkojnë azil, Elisa De Pieri, Hulumtuese Rajonale në Amnesty International sqaroi se kjo marrëveshje është e paligjshme, duke dhënë edhe shpjegimet përkatëse.

“Personat e shpëtuar në det nga autoritetet italiane, përfshirë ata që kërkojnë siguri në Evropë, janë nën juridiksionin italian dhe nuk mund të dërgohen në një vend tjetër përpara se të shqyrtohet kërkesa e tyre për azil dhe rrethanat individuale. Është kaq e thjeshtë.”

Kjo marrëveshje ka të bëjë me rikthimin, një praktikë e cila është e ndaluar sipas ligjit ndërkombëtar dhe evropian dhe për të cilën Italia është dënuar nga Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut. Është e paligjshme, i papërshtatshëm dhe duhet të hiqet.

“Italia ka pretenduar se personat e ndaluar do të mbeten nën juridiksionin italian, por realiteti është se marrëveshja do të përdoret për të anashkaluar ligjin kombëtar, ndërkombëtar dhe atë të BE-së. Kjo mund të ketë pasoja shkatërruese për njerëzit që kërkojnë azil, të cilët mund t'i nënshtrohen paraburgimit të gjatë dhe shkeljeve të tjera, jashtë kontrollit të autoriteteve gjyqësore italiane. Komisioni Evropian tashmë e ka bërë të qartë se ligji i BE-së për azilin nuk mund të zbatohet jashtë BE-së.”

“Ndërsa detajet e marrëveshjes ende nuk janë zbuluar, një numër shqetësimesh po shfaqen.

Amnesty International i bën thirrje qeverisë italiane të respektojë detyrimet e saj të ligjit ndërkombëtar për mos-kthimin, të garantojë azilin dhe i bën thirrje Komisionit Evropian të sigurojë që shtetet anëtare të mos shkelin acquis për azilin.”

/Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH