Krye

Akademikët duhet të vazhdojnë të merren me çështjet e Erasmus+

               Publikuar në : 08:39 - 17/01/20 liberale

Pyetjet në lidhje me pjesëmarrjen e ardhshme të “Mbretërisë së Bashkuar” në programin e mobilitetit studentor të Bashkimit Evropian Erasmus + kanë qenë të pranishme që kur vendi votoi të largohej nga Bashkimi Evropian në qershor 2016. Shqetësimet tani janë bërë më realiste, megjithatë, pasi shumica e deputetëve kanë votuar kundër. Një ndryshim në Marrëveshjen e Tërheqjes që u krijua për të siguruar që negociatat qeveritare të vazhdonin anëtarësimin e plotë të programit. Ndërsa qeveria këmbëngul se është e angazhuar për Erasmus +,  sot pjesëmarrja në program nuk është e sigurt.

Programi nuk ka të bëjë vetëm me shkmëbimin, por një gamë të gjerë mundësish në të gjithë sektorët e të mësuarit gjatë gjithë jetës, nga shkolla në universitete. Mundësitë përfshijnë studimin, vullnetarizmin dhe fitimin e përvojës së punës jashtë vendit për të rinjtë, por edhe trajnime për stafin dhe dispozitat e bashkëpunimit për organizatat.

Ndikimi i thellë i Erasmus është i dukshëm në tregimet e shumta të atyre që kanë marrë pjesë.

Erasmus + luan edhe një rol tepër të rëndësishëm në Universitetin Europian të Tiranës.Ai mundëson shkëmbimin e studenteve me studente të Universiteteve Europiane për një semester .Kjo është një praktikë që ndiqet nga vetë universiteti për ta berë studentin të përjetoj një eksperience te re dhe unike .Kjo i shërben atij ne fushen ne te cilen ai studion duke u pervetesuar akoma dhe me shume. UET është institucion i arsimit të lartë, i përkushtuar në ndërkombëtarizimin e programeve të studimit, proceseve akademike dhe zhvillimit të stafit dhe kërkimit përmes mundësive që ofron ndërkombëtarizimi. UET synon të bëhet një qendër e rëndësishme kombëtare dhe rajonale sa i takon bashkëpunimit universitar, shkëmbimeve me karakter kërkimor shkencor dhe debatin e ideve që promovojnë vlerat akademike dhe ato të qytetarisë europiane. Ne synojmë ofrimin e diplomave të përbashkëta me universitete prestigjioze Europiane, me të cilat është ndërtuar partneritet në kuadrin e programeve të përbashkëta të studimit.

Nëpërmjet zyrës së bashkëpunimit ndërkombëtar UET ka arritur një bashkëpunim të frytshëm me universitete partnere prestigjioze, si: Stockholm Business School në Suedi; Lappeenranta University of Technology në Finlandë; The Hague University of Applied Sciences në Holandë; Humboldt University dhe Hochschule Ludëigshafen në Gjermani; NOVA University of Lisbon në Portugali, Universiteti i Salzburgut në Austri; Universiteti i Bolonjës dhe Universiteti La Sapienza i Romës në Itali; Universiteti Etvos Lorand në Hungari etj.

Është e ditur tashmë se Erasmus+ është një nga programet më të njohura të shkëmbimit studentor, me një kontribut të madh në formimin dhe pasurimin e karakterit, si dhe në njohjen dhe përqafimin e kulturave të reja. Një program i cili të ofron mundësi të pafundme, me eksperienca të paharrueshme, me miq dhe kujtime që zgjasin një jetë. Shpeshherë, eksperiencat e studentëve të mëparshëm të cilët kanë përfituar nga kjo skemë i kanë nxitur studentët e tjerë të aplikojnë për të përfituar edhe vetë një eksperiencë të paharrueshme si ajo që ofron Erasmus+.

I. UET në Erasmus+ International Credit Mobility

Që nga fillimi i skemës së re të financimit Erasmus+ në vitin 2014, UET ka bërë një progres të suksesshëm duke punuar me universitetet kombëtare, rajonale dhe të BE-së në disa Projekte të Erasmus  duke përfshirë: studime në nivelin Bachelor, Master dhe doktoraturë; Trajnime në biznese; Erasmus + Master I Përbashkët. Programi gjithashtu ofron mundësi për stafin për të ndërmarrë aktivitete për zhvillim profesional, përfshirë trajnime apo mësimdhënie.

Erasmus + do të ofrojë mundësi për më shumë se 4 milionë evropianë për të studiuar, trajnuar, për të fituar përvojë pune dhe vullnetare jashtë vendit. Erasmus + do të mbështesë partneritete transnacionale mbi Arsimin, Trajnimin, dhe institucionet rinore për të nxitur bashkëpunimin dhe një urë lidhëse në fushat e arsimit dhe punës, për të trajtuar mangësitë e aftësive me të cilat përballemi në Evropë. Erasmus + bashkon shtatë programet ekzistuese të BE-së në fushat e Arsimit, Trajnimit dhe Rinisë; për herë të parë Erasmus+ do të mbështesë Sportin.

II. UET dhe shkëmbimet bilaterale

UET përpiqet vazhdimisht brenda strategjisë së tij të ndërkombëtarizimit, të lidhë marrëveshje shkëmbimi për studentët dhe stafin. Marrëveshjet bilaterale mundësojnë shkembimin e studentëve, të cilët nuk paguajnë tarifë shkollore në universitetin pritës, si dhe njohje të peridhës së shkëmbimit. Synimi i marrëveshjes është t’i mundësojë studentëve përkatës përvojë ndërkombëtare dhe edukim ndër-kulturor, si dhe stafit shkëmbim të praktikave më të mira.

III. Si të përfshihesh?

UET shpall thirrjet për aplikime në mënyrë periodike, përmes njoftimeve me email.

Studentët e huaj duhet të nominohen nga universiteti i tyre përkatës./Gazeta Liberale

Tags: , , ,

KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back