Krye

Agjencitë akredituese për arsmin duhet të përshtaten me ndryshimet

               Publikuar në : 09:33 - 30/07/21 liberale

“Dy dekada të akreditimit të programit të drejtuar nga Bolonja kanë provuar që universiteteve mund t’u besohet për të siguruar cilësinë e tyre.”

Michèle Wera

 Ankimi për ciklin e pafund të kontrolleve të cilësisë me të cilat përballen universitetet është një lojë që bashkon akademikët ndërkombëtarisht. Ata mund të befasohen kur dinë që shumë nga kolegët e mi të sigurimit të cilësisë ndajnë shqetësime të ngjashme. Disa madje pyesin nëse ne ende i shtojmë vlerë të konsiderueshme arsimit të lartë. Njëzet vjet nga procesi i Bolonjës, pyetja është nëse agjencitë cilësore si imja janë vjetëruar.

Organizata e Akreditimit të Hollandës dhe Flanders, e njohur si NVAO, aktualisht po përgatitet për ciklin e saj të ardhshëm të akreditimit të programit. Por universitetet Hollandeze tashmë janë përballur me tre cikle të rishikimeve të kolegëve në nivelin e programeve, me një nivel të lartë suksesi, që kur u themelua në 2005. Përveç kësaj, shumë kanë kaluar dy raunde të rishikimeve të nivelit të institucionit, shumica dërrmuese e të cilave ishin shumë të favorshëm.

Procesi ka qenë produktiv, besoj, dhe mësimet janë nxjerrë. Universitetet tani e dinë se çfarë duhet bërë për të përmbushur kriteret e cilësisë. Sidoqoftë, është e vështirë të shpëtosh nga ndjenja e pakëndshme që puna jonë e bërë mirë do të thotë që agjencitë i kanë shërbyer qëllimit të tyre. Përveç disa reflektimeve mbi sfidat e trajtimit të pasojave të pandemisë, nuk pres që të shoh ndonjë gjë tepër emocionuese gjatë raundit tjetër të akreditimit të programit.

Në vend që të rregullojmë procedurat ekzistuese çdo gjashtë vjet, mbase është koha të rimendojmë bazat e vlerësimit të jashtëm.

Universitetet Hollandeze duan një qasje më të bazuar në besim që përqendrohet në vlerësimin e nivelit të institucionit, sesa në programet individuale. Kjo zhvendosje është një prirje e qartë në pjesën veriore dhe perëndimore të Evropës, dhe pa dyshim që rajonet e tjera do të ndjekin shembullin. Me disa përjashtime, unë besoj se ekziston një besim themelor në cilësinë e programit që duhet t’i lejojë universitetet të marrin vlerësime të kolegëve në duart e tyre.

Pandemia ka mërzitur shumë konventa të pranuara të arsimit të lartë, duke detyruar inovacionin me një ritëm që më parë mendohej të ishte i paarritshëm. Ndërsa universitetet u adaptuan shpejt në një hibrid të arsimit online dhe personal, agjencive të sigurimit të cilësisë u është dashur të ripërcaktojnë modusin e tyre në përputhje me rrethanat. Fillimisht, rishikimet e kolegëve të ndjekura nga vizitat në kampuse të ekipeve të ekspertëve u shtynë në Hollandë; deri në verë, shumica e procedurave po ri planifikoheshin në një mjedis dixhital.

Çdo krizë ofron një mundësi për njohuri të reja. Ne duhet të pranojmë që të dy institucionet si universitetet dhe agjencitë e sigurimit të cilësisë kanë bërë një punë të mirë; agjencitë duhet të marrin pjesën e tyre të vlerësimit për punën e bërë dhe të vazhdojnë më tej.

Disa agjenci e kanë njohur tashmë këtë gjë dhe janë përgjigjur duke zgjeruar aktivitetet e tyre përtej objektivave e tyre kryesorë. Nga gati 50 agjenci në të gjithë Evropën, shumë prej tyre kanë filluar të devijojnë burimet drejt arsimit të mesëm dhe profesional, trajnimit specialistik pasuniversitar, sektorëve jo-arsimorë dhe madje edhe më shumë aktivitete jashtë vendit. Sidoqoftë, kjo e largon vëmendjen nga biznesi i tyre kryesor dhe nuk është diçka për t’u inkurajuar.

Alternativa për një diversifikim të tillë, natyrisht, është një ulje thelbësore e ngarkesës së punës dhe fuqisë punëtore të agjencive, por ne nuk duhet të largohemi nga kjo. Për vite, NVAO ka treguar një qarkullim jashtëzakonisht të lartë të stafit të ri, por ka ardhur koha që gjaku i freskët të zëvendësojë gradualisht ata që kanë drejtuar agjenci cilësore për shumë kohë. Kërkohen ide të reja, koncepte inovative dhe mendime kritike.

Nuk është naive apo e vetëkënaqësi të sugjerojmë që ne duhet të kthehemi në epokën para-Bolonjës në të cilën universitetet janë plotësisht përgjegjëse për rishikimin e kolegëve të programeve të tyre arsimore, me agjenci cilësore që përqendrohen në vlerësimet e nivelit të institucionit. Një qasje e tillë kthimi te baza do të zvogëlojë barrën burokratike që vjen me akreditimin e programeve dhe do t’i lejojë universitetet të gëzojnë besimin që ata kanë fituar qartë.

*Michèle Wera është këshilltare e politikës së lartë për Organizatën e Akreditimit të Hollandës dhe Flanders (NVAO) në Hagë.

 

Tags: ,


KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back