Editorial

A është bota gati për pandeminë e radhës?

Shkruar nga Liberale
A është bota gati për pandeminë e radhës?

Julie Gaubert

Liderë nga politika, shkenca, shoqëria civile dhe sektori privat u mblodhën në Berlin për Samitin Botëror të Shëndetësisë 2021. Mësimet nga COVID-19 dhe përgatitja për pandeminë e ardhshme ishin ndër temat kryesore. Në forumin, i cili zgjati nga data 24 deri në 26 tetor, u diskutuan forma të reja bashkëpunimi dhe u forcuan  partneritetet për të luftuar pandeminë COVID-19.

“Ne kemi parë se me sa shpejtësi janë zhvilluar testet, trajtimet dhe vaksinat e nevojshme për të ruajtur botën”, tha udhëheqësi i praktikës globale për Economist Impact David Humphreys.

Pjesë e faqes së lajmeve The Economist, The Economist Impact është një biznes që bashkëpunon me  korporatat, qeveritë dhe organizatat jofitimprurëse për të ofruar ndryshime pozitive shoqërore.

“Por lind pyetja: nga shkenca dhe kërkimi te politika dhe zbatimi, a ka ndryshuar vërtet bota në aspektin e aftësisë sonë për të reaguar?”

Një panel ekspertësh, i përbërë nga themeluesi i UNITE dhe deputeti portugez Dr. Ricardo Leite Baptista, CEO i Federatës Ndërkombëtare Farmaceutike (FIP) Dr. Catherine Duggan, Profesor Miguel O’Ryan nga Universiteti i Kilit dhe nënkryetari ekzekutiv Sanofi Pasteur Thomas Triomphe,  diskutuan sesi vendet u përballën me pandeminë COVID dhe nëse janë gati për pandeminë e ardhshme.

“Ne duhet të  jemi më të përgatitur,” tha Ricardo Leite Baptista. “Dhe për këtë, duhet të ketë një angazhim global. Nuk mund të jetë një vend i vetëm.” Një nga mësimet kryesore që këta ekspertë mund të nxirrnin nga pandemia e paprecedentë është se bashkëpunimi është çelësi për të përballuar këtë krizë.

“Bashkëpunimi mund të arrihet dhe funksionon në mënyrë perfektë kur nuk ka mendime politike, pa ndonjë qëllim tjetër përveç qëllimit përfundimtar aktual,” tha nënkryetari i Sanofi Pasteur, Thomas Triomphe.

Për drejtuesin e federatës farmaceutike, ky bashkëpunim mund të bëhet i mundur vetëm nëpërmjet një “qasjeje të shumanshme”, që do të thotë se të dhënat dhe analizat duhet të jenë nën vëzhgim të vazhdueshëm dhe të vijnë nga sa më shumë burime të afta, raporton abcnews.al

“Unë mendoj se kjo pandemi e COVID-19 ka treguar se investimi i hershëm në vaksina është absolutisht thelbësor për të ecur përpara dhe për të qenë gati për pandeminë e ardhshme.”

“Shikoni bashkëpunimet që keni dhe shikoni ekspertizën që keni në çdo komunitet, në çdo rrugë të lartë dhe në çdo pikë aksesi të kujdesit dhe mobilizoni ato duke lehtësuar rregulloret, duke siguruar furnizime të sigurta, duke siguruar që personeli i duhur mund të ndihmojë me testimin, diagnostikimin dhe më pas me zgjidhjen e vaksinimit”, tha Duggan.

Për t’u siguruar për disponueshmërisë dhe efektivitetin e kërkesave të tilla, Triomphe sugjeroi që investimi në shëndetësi dhe vaksina nuk duhet të shihet si një shpenzim, “por si një investim”.

“Unë mendoj se kjo pandemia e COVID-19 ka treguar se investimi i hershëm në vaksina është absolutisht thelbësor për të ecur përpara dhe për të qenë gati për pandeminë e ardhshme.” Bashkëpunimet privat-publike u krijuan nga momentet më kritike të pandemisë, nga zhvillimi i vaksinës deri te shkëmbimi dhe komunikimi i të dhënave.

Besimi dhe komunikimi, elementët kryesorë

Në mungesë të komunikimit të mirë, keqinformimi mund të përhapet më shpejt, theksoi Humphreys. Për shembull në Portugali, njohuritë bazë rreth vaksinimeve nisin nga kujdesi para lindjes, vuri në dukje Leite Baptista. Gratë shtatzëna tashmë janë njohur me rëndësinë e vaksinimit.

“Kishte një aspekt kulturor dhe kjo është diçka që nuk mund ta ndryshosh nga një ditë në tjetrën. Janë 30-40 vite  punë shëndetësore publike e zhvilluar nga autoritetet e shëndetit publik që kanë investuar jashtëzakonisht shumë në krijimin e një mekanizmi besimi midis qytetarëve dhe autoriteteve shëndetësore dhe duke u siguruar që mesazhet të ishin shumë të qarta për rëndësinë e vaksinimit,” shpjegoi ai.

Por kur bëhet fjalë për çështjet e shëndetit publik, kur jeta e njerëzve është në rrezik, ne duhet të heqim dorë nga budallallëqet politike dhe të sigurohemi se jemi të fokusuar në atë që ka rëndësi dhe të sigurohemi që mesazhet të jenë të qarta sepse ne e dimë se dezinformatat mund të kanë një efekt të dëmshëm në jetën e njerëzve, raporton abcnews.al

Një paketë mjetesh për reagimin ndaj pandemisë

Në një dokument të quajtur “Paketa e mjeteve të reagimit ndaj pandemisë në nivelet e një vendi”, Economist Impact publikoi  një sërë masash që mund të përmirësojnë reagimet e ardhshme ndaj pandemisë, bazuar në dokumentet kryesore ndërkombëtare dhe njohuritë e ekspertëve.

Ai tha se nëse vendet individuale arrijnë të identifikojnë dhe zbatojnë prioritetet e tyre, kjo paketë mjetesh mund të shihet si një udhërrëfyes për një gatishmëri më të mirë.

The Economist Impact renditi shtatë mekanizma kyç për reagim efektiv ndaj pandemisë.

1- Koordinim lokal, kombëtar dhe ndërkombëtar

2- Krijimi i besimit tek politikanët dhe institucionet

3--Ndiqni një qasje të udhëhequr nga shkenca, jo të politizuar

4-Identifikimi dhe mësimi nga shpërthimet e mëparshme dhe aktuale

5-Mbështetja e popullsisë nga ana financiare

6-Zbatimi i rregulloreve dhe kufizimeve

7-Diagnostikimi, vaksinimi dhe trajtimi sa më shpejt të jetë i mundur

Përgjigjet efektive bazohen në investimet afatgjata në shëndetin publik, qëndrueshmërinë e përgjithshme të sistemeve të kujdesit shëndetësor, aftësinë për të mobilizuar infrastrukturën e duhur të reagimit dhe kompetencën politike.

“Asnjë element i vetëm i përfshirë në paketën e mjeteve nuk do të jetë i mjaftueshëm për të zbutur një pandemi, por secili prej tyre siguron një qasje për kombet që të jenë të përgatitura në të ardhmen.

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH