Krye

75 programe e 125 profile studimi, filozofia e UET për tregun e punës

               Publikuar në : 08:54 - 01/11/19 liberale

Tendencat që po ndodhin sot në industri dhe përshtatja e këtyre kërkesave që vjen nga tregu i punës,ndikon në  botën universitare dhe në tregun e edukimit e cili duhet të përshtatet me sjelljet e industrisë.

Filozofia e Universitetit Europian të Tirnaës është që ti përshatet jo vetëm tregut lokal të punësimit por edhe atë ndërkombëtar, duke përforcuar programet e studimit me anë të profilizimit të tyre jo vetëm në ciklin bachelor por edhe në atë master. Në kushtet e tregut të punë sot, ku cikli i jetës së industrive cikli i jetës së tkurrjes së numrit të të punësuarve si shkak i teknologjisë, profilizimet e programeve studimore që UET ka zgjedhur në systemin e tij të ofertës akademike e bën më të përshtatshëm një student që ëshë diplomuar në UET me tregun e punës.

Përgjegjësia e Deprtmanetit të Menaxhimit dhe Marketingut, profesoreshë Arlinda Ymeraj duke theksuar rolin që glabalizimi ka patur dhe ka në krijimin e vendëve të punës jo vetëm për tregun lokal por edhe për të lokal shton se sot është tejkaluar çdo kufi i studimit dhe i punsimit “Tashmë është fakt, në një botë globale, ku cdo element i jetë është i globalizuar, ashtu edhe tregu i punës është bërë i tillë. Falë globalizimit studimet dhe punësimi ka tejkaluar kufijtë nacional apo kombëtar, në këtë kudër edhe Shqipëria nuk mund të bëj përjashtim dhe ky është dhe synimi i Universitetit Europian të Tiranës që produktin e tij që janë studentët ta përgatisë duke i përshtatur tregjeve rajonale dhe ndërkombëtare” theksoi profesoreshë Ymeraj.

Për Presidentin e UET Selami Xhepa me anë të globalizimit apo ndërkombëtarizimit të karrierës kanë ndryshuar edhe sjelljet e industrive apo të punë këkruesve, të cilat kërkojnë edhe përshtatje të studimeve dhe programeve studimore. “Së pari janë trended që po ndodhin sot në industri dhe  përshtatja e këtyre kërkesave që na vjen nga tregu i punës, pasi është kjo e fundit që na indukton ne si botë universitare por gjithashtu indukton edhe tregun e edukimit e cila duhet të përshtatet me sjelljet e industrisë. Pra nuk është se cfarë universitetet i japin tregut të punës, por se çfarë ky treg kërkon që universitetet duhet ta zhvillojnë dhe tu a përcjellin këtij të fundit, çka e bën këtë si filozofinë kryesore të universiteteve për përshtatjen e kurrikulave  mësimore.

Ndërkohë President i UET duke i referuar nevojave që kanë tregjet e punësimit të cilat kanë kërkesa të ndryshme të nivelit të përgatitjes e bën sistemin e sotëm universitar si sistemin më të mirë që ka qenë ndonjëherë më parë.

“Nivelet e ndryshme të kërkesës së punësimit i përshtaten më së mirë nivelet e sotme të edukimit duke filluar nga Diploma Profesionale, Bachelor dhe duke e përfunduar atë në nivelin Master apo edhe më tej në Doktoraturë. Të gjitha këto përshtatje të niveleve kanë ardhur si pasojë e kërkesës që tregu i punës ka. Ndërkohë  Shqipëria edhe pse Akoma nuk është integruar në Bashkimin e Europian, nuk i ka penguar shumë të rinjë madje të shumtë janë edhe nga UET të integrohen në tregun ndërkombëtar të punës, dhe kjo vlen falë programeve studimeroe që janë përshtatur më së miri për t’iu përgjigjur këtij niveli të kërkesës për punësim”.

Gjithashtu një rol të rëdësishëm kanë edhe mobiliteti i studentëve , i cili është një nga elementet më avangart që sistemi i Bolonjës me programin  Erasmus +  të Bashkimit Europian,  çka u ka dhënë studentëve aksesin që të jenë të lirë që studimet e tyre të mos i ndjekin vetëm në një universitet por me anë të shkënbimeve të krijojnë eksperienca dhe lidhje të reja të cilat janë shumë të vlefshme për të johur kultura të shumta të cilat të ndihmojnë për ndërtimin e një karriere ndërkombëtare. /Gazeta Liberale

 

Tags: , , ,


KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back