Aktualitet

Zbulohet gjuha e dytë më e popullarizuar e folur në çdo vend evropian

Shkruar nga Liberale
Zbulohet gjuha e dytë më e popullarizuar e folur në çdo

Evropa është shtëpia e 746.4 milionë njerëzve nga 48 vende. Mbi 200 gjuhë fliten në të gjithë kontinentin prej 19.53 milionë kilometra katrorë.

Për secilin vend, ne kemi zgjedhur gjuhën pas gjuhës zyrtare e cila flitet nga përqindja më e lartë e banorëve.

Çuditërisht, më e zakonshme është anglishtja, me atë që është gjuha e dytë më e folur në 21 nga 48 kombet, shkruan The Express.

Gjuhë të tjera që u shfaqën disa herë ishin frëngjishtja, rusishtja dhe hungarishtja.

Ishin 15 gjuhë të ndryshme të përfshira në gjuhët e dyta më të njohura të Evropës me gjuhë zyrtare, duke përfshirë katalanishten, bjellorusishten, gaeilge, saminë dhe moldavishten.

Gjuha e dytë më e zakonshme pas gjuhës zyrtare në çdo vend:

1. Albania (gjuha zyrtare: shqip) – Anglisht 40%

2. Andorra (gjuha zyrtare: Katalanisht) – Spanjisht 48%

3. Armenia (gjuha zyrtare: armene) – rusisht 94%

4. Austri (gjuha zyrtare: gjermanisht) – anglisht 73%

5. Azerbajxhani (gjuha zyrtare: Azerbajxhani) – Rusisht, Anglisht

6. Bjellorusia (gjuhët zyrtare: bjellorusisht, rusisht) – anglisht

7. Bosnja dhe Hercegovina (gjuhët zyrtare: boshnjakisht, kroaci, serbisht) – pa dokumentacion

8. Bullgaria (gjuha zyrtare: bullgarisht) – turqisht 9%

9. Kroacia (gjuha zyrtare: kroate) – anglisht 49%

10. Qipro (gjuhët zyrtare: greqisht, turqisht) – anglisht 79%

11. Republika Çeke (gjuha zyrtare: Çeke) – pa dokumentacion

12. Danimarka (gjuha zyrtare: Danisht) – Anglisht 86%

13. Estonia (gjuha zyrtare: Estonisht) – Rusisht 56%

14. Finlanda (gjuhët zyrtare: finlandisht, suedisht) – anglisht 70%

15. Francë (gjuha zyrtare: frëngjisht) – Arabisht 49%

16. Gjermani (gjuha zyrtare: gjermanisht) – anglisht 56%

17. Greqia (gjuha zyrtare: greqisht) – anglisht 51%

18. Hungaria (gjuha zyrtare: Hungarisht) – Anglisht 40%

19. Islanda (gjuha zyrtare: islandeze) – anglisht 98%

20. Irlandë (gjuhët zyrtare: irlandeze (Gaeilge), anglisht) – frëngjisht 20%

21. Itali (gjuha zyrtare: italisht) – anglisht 35%

22. Kazakistani (gjuhët zyrtare: kazake, rusisht) – pa dokumentacion

23. Letonia (gjuha zyrtare: Letonisht) – pa dokumentacion

24. Lihtenshtajni (gjuha zyrtare: gjermanisht) – italisht 2%

25. Lituani (gjuha zyrtare: Lituanisht) – Rusisht 44%

26. Luksemburgu (gjuha zyrtare: luksemburgase) – frëngjisht 86%

27. Malta (gjuha zyrtare: malteze) – anglisht 88%

28. Moldavia (gjuha zyrtare: moldave) – rumanisht 75.8%

29. Monako (gjuha zyrtare: frëngjisht) – Ligurian 17%

30. Mali i Zi (gjuha zyrtare: serbisht) – malazez 77%

31. Holandë (gjuha zyrtare: holandisht) – Anglisht 93%

32. Maqedonia e Veriut (gjuha zyrtare: maqedonase) – shqip 24%

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH