Arte

FOTO HISTORIKE/ Edhe Kisha e Graçanicës ishte Shqiptare

Shkruar nga Liberale

Graçanica u ndërtua mbi rrënojat e një kishe të vjetër të Virgjëreshës së Shenjtë të shekullit të 13-të. Ndodhej në qendër të Eparkisë së Lipjanit. Komenti ktetor i Stefan Milutinit është shkruar në murin jugor, ku përfshihet "Kam parë rrënojat dhe prishjen e tempullit të Virgjëreshës së Shenjtë të Graçanicës, peshkopatës së Lipjanit, prandaj e kam ndërtuar nga toka dhe e kam pikturuar e zbukuruar të dy nga brenda. dhe jashtë”. Në vitin 1346, kur kryepeshkopata serbe u ngrit në gradën e Patriarkanës, ipeshkvit të Lipjanit iu dha titulli i nderit ipeshkëv mitropolit dhe që nga ajo kohë quheshin mitropolitë të Lipjanit ose të Graçanicës.

Nga ish kompleksi manastiri ka mbijetuar vetëm kisha. Narteksi dhe kulla u shtuan disa dekada më vonë, për të mbrojtur afresket në fasadën perëndimore. Narteksi u dëmtua rëndë nga osmanët disa herë midis viteve 1379-1383, kur kulla u dogj dhe një zjarr përpiu një koleksion të pasur dorëshkrimesh dhe objektesh të tjera të çmuara. Narteksi u rindërtua në vitin 1383. Sërish Graçanica pësoi dëmtime në kohën e Betejës së Kosovës (1389).

Ndërsa shumë konsiderojnë kishën si një monument të rëndësishëm serb, ka qenë një temë e diskutueshme në lidhje me prejardhjen e saj dhe përkujdesjen e saktë të identitetit të saj etnik.

Ka qenë një nga monumentet e shekullit të 14-të që është trajtuar nga shqiptarët si pjesë e trashëgimisë së tyre kulturore dhe arkitektonike. Disa studiues dhe personalitete kulturore në Kosovë e kanë trajtuar Kishën e Graçanicës si një pjesë e trashëgimisë kulturore shqiptare.

Në këtë kontekst, përshkrimi i Kishës së Graçanicës do të përqendrohet në rëndësinë e saj arkitekturore dhe kulturore, duke theksuar kontekstin historik dhe ndikimin e saj në kulturën dhe historinë e rajonit, duke mos harruar debatet dhe shqetësimet rreth identitetit të saj etnik. Është një monument që ka rëndësi të madhe për të gjithë rajonin dhe kulturore të gjitha komuniteteve që jetojnë atje.

Kisha e Graçanicës është një ndër shembujt më të mira të arkitekturës ortodokse në Ballkan. Ajo ka një arkitekturë tërheqëse, me dekorime të jashtme dhe brenda të pasura. Murale të ndritshme dhe të gjallë ndodhen brenda kishës, të cilat janë punuar nga artistë të njohur të kohës së mbretit Milutin. Këto murale paraqesin ngjarje fetare dhe historike nga jeta e Jezusit Krishtit, por gjithashtu janë të arrira për shkëlqimin e tyre artistik.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH