Krye

6 profesionet që premtojnë paga të larta që në fillimet e karrierës

               Publikuar në : 09:27 - 23/07/21 liberale

Të zgjedhësh degën për të cilën do të studiosh në universitet nuk është një vendim i thjeshtë. Thuajse të gjithë maturantëve u ndodh të vendosen përpara një udhëkryqi në momentin që u duhet të vendosin për të ardhmen e tyre profesionale dhe shpesh në zgjedhjen e tyre marrin në konsideratë jo vetëm pëlqimet dhe pasionet personale por edhe perspektivën që degët ofrojnë për të ardhmen në tregun e punës. Veçanërisht fakti që bota po zhvillohet me hapa të shpejtë dita-ditës e bën zgjedhjen e tyre disi më të orientuar kundrejt një profesioni që ofron jo vetëm shpërblim shpirtëror por edhe monetar. Për fat të mirë mundësitë janë të shumta dhe të atilla që kryesisht kombinojnë më së miri këta dy faktorë të rëndësishëm. Me zhvillimin e tekonologjisë dhe fenomenit të globalizimit një sërë profesionesh të reja kanë lindur që kombinojnë aftësi dhe prirje të ndryshme por njëkohësisht dhe profesionet e vjetra janë zhvilluar edhe më tej duke zgjeruar kështu gamën e zgjedhjes. Por me mundësitë e shumta lindin edhe dilemat e shumta, në lidhje me atë se cili do të duhet të ishte vendimi i duhur për të ardhmen.

Këto dilema shoqërojnë jo vetëm të rinjtë shqiptarë por të rinjtë në të gjithë globin dhe për këtë arsye shpesh herë kryen studime të cilat mundohen t’i orientojnë ata drejt zgjidhjeve më të mira përshatatur me kohën dhe kontekstin ekonomiko-social në të cilin jetojmë. Së fundmi QS World University Rankings në blogun e tyre kanë publikuar një shkrimi mjaft interesant mbi profesionet të cilat premtojnë paga të larta mbi bazën e një diplome Bachelor.

QS World University Rankings është një nga tri sistemet më serioze në botë të rankimit universitar, së bashku me Times Higher Education si dhe Academic Ranking of World Universities (ARWU). QS është një element mjaft interesant në botën e edukimit të lartë pasi jo vetëm sugjeron çdo vit një listë me universitetet më të mira në botë bazuar në kritere të tilla t si reputacioni akademik, mundësitë që institucioni i krijon studentëve për punësim, numri i studentëve ( edhe ndërkombëtarë ) si dhe degëve që ofrohen etj, por njëkohësisht kontribuon në mënyrë të vazhdueshme me studime që kanë të bëjnë me punësimin, me artikuj orientues për të rinjtë, me evente, guida, organizime ndërkombëtare etj.

Këtë herë lista e përpiluar nga QS University Rankings, sugjeron gjashtë profesione të cilat kanë premisa për tu shpërblyer me paga të larta që në fillimet e hershme të karrierës. Disa prej tyre janë profesionet “tradicionale” me të cilat jemi njohur prej kohësh por që vijnë në një kontekst të ri, në përshtatje me botën e ditëve të sotme si dhe profesione relativisht të reja të cilat kanë gjasa të zhvillohen edhe më tej në të ardhmen. Sidoqoftë ndonëse kjo listë sugjeron profesione të cilat kanë paga të larta, bazuar mbi një formim fillestar sic është cikli Bachelor, nuk “harron” të rekomandojë një formim të mëtejshëm i cili jo vetëm zhvillon edhe më aftësitë profesionale por njëkohësisht është një faktor mjaft i rëndësishëm në shtimin e të ardhurave në një moment të dytë.

Financier

“Duhet të punoni me para për të fituar para”, është kjo një shprehje e famshme e cila i shkon përshtat profesionit të financierit ose kontabilistit, nëse do të konsideroheshin statistikat e pagave të tyre. Mendohet shpesh se pagat e mëdha janë të rezervuara vetëm për bankierët dhe këshilltarët financiarë, por edhe në fund të “pellgut” të karrierës financiare ka mjaft para për të fituar.

Sipas Sondazhit të Pagave të 2018 nga Shoqata Kombëtare e Kolegjeve dhe Punëdhënësve (NACE), të diplomuarit me një diplomë bachelor në kontabilitet në SHBA aktualisht fitojnë një pagë mesatare fillestare prej $ 50,833, ndërsa në Mbretërinë e Bashkuar të diplomuarit mund të fitojnë pagat fillestare deri në £ 25,000 ($ 35,500), me potencial për të fituar më shumë se 50,000 ($ 71,000) në momentin që janë trajnuar plotësisht dhe kualifikuar si Kontabilist Publik i Certifikuar (CPA).

Çfarë nevojitet: Një diplomë Bachelor në Financë ose Kontabilitet do të mundësojë hyrjen në nivelin fillestar, në këtë industri. Megjithëse studimi i mëtejshëm nuk është domosdoshmëri për këto role të hershme, shumë të diplomuar zgjedhin të fitojnë një trajnim shtesë brenda fushës, në mënyrë që të bëhen profesionistë të kualifikuar dhe më pas të fitojnë një rritje të konsiderueshme të të ardhurave pa pasur nevojë për një tjetër diplomë universitare.

Inxhinier

Një sektor me punë me pagesë të vazhdueshme, inxhinieri është një nga pesë programet e studimit që ofrojnë mundësitë më të mira për tu paguar me paga të larta, sipas të dhënave të vitit 2018 të përpiluar nga NACE. NACE gjithashtu zbuloi se të diplomuarit e Inxhinierisë Softuerike fitojnë pagat më të larta, ndër larmishmërinë e degëve të inxhinierisë, mesatarisht 70,073 dollarë në vit.

Rolet e diplomave të tjera fitimprurëse përfshijnë ato për Inxhinierët e Kompjuterëve (paga mesatare e fillimit $ 69,510), Inxhinierë Kimikë ($ 68,764), Inxhinierë Elektrikë ($ 67,358), dhe Inxhinierë Mekanikë ($ 66,659).

Në Mbretërinë e Bashkuar, të diplomuarit e inxhinierisë mund të presin që të fitojnë të paktën 25,000 paund ($ 35,550) si pagë fillestare. Inxhinieria kimike është fusha më fitimprurëse e inxhinierisë në Britani të Madhe, me një pagë mesatare fillestare prej 27,696 paund (~ 39,400 $).
Çfarë nevojitet: Për t’u bërë inxhinier, kërkohet specializimi në fushën një nga fushat e inxhinierisë si, p.sh. aeronautike, inxhinieri kimike, elektrike, mekanike, civile ose shkallë të specializuara inxhinierike. Trajnimet dhe kualifikimet e mëtejshme do të rrisin më tej potencialin për të fituar.

Infermier

Ndërkohë që pozicionet e nivelit të lartë brenda sektorit mjekësor mund të jenë jashtë arritjes me vetëm një diplomë Bachelor, karriera e infermierisë mund të ofrojë cuditërisht paga të larta. Në SHBA për shembull, kërkesa për të qenë një infermier parashikohet të rritet me 15 për qind gjatë tetë viteve të ardhshme, shumë më shpejt se profesionet e tjera. Infermieret në hapat e parë të karrierës në SHBA fitojnë rreth 48.690 dollarë. Sipas NACE, të diplomuarit e administratës shëndetësore fitojnë më shumë, me një mesatare prej $ 55,200.

Në Mbretërinë e Bashkuar, edhe pse diferencimi me industrinë mjekësore amerikane është e qartë, infermierët sapo diplomohen ende mund të presin që të fitojnë një pagë të arsyeshme fillestare prej £ 22,000 deri £ 28,500 (~ 31,300-40,600 dollarë).

Çfarë nevojitet: Për të fituar një pozicion fillestar si një infermier do të duhet detyrimisht arsimi i specializuar në këtë fushë, një diplomë të asociuar ose një diplomë bachelor në infermieri (BSc).

Programues kompjuteri

Profesionistët e IT-së janë të kërkuar pas më shumë se kurrë më parë, në sajë të botës së shpejtë të teknologjisë kompjuterike dhe rritjes së dominimit të aftësive në internet dhe IT. Në SHBA, paga mesatare e një programuesi kompjuterik ishte 82,240 dollarë sipas Byrosë së Statistikave të Punës në vitin 2017, duke filluar pagat për të diplomuarit e shkencave kompjuterike duke arritur mesatarisht $ 66,005 sipas Sondazhit të Pagave të NACE.

Në Mbretërinë e Bashkuar, programuesit e kompjuterave fitojnë një mesatare prej 30,779 paund (~ 43,800 dollarë), varësisht nga industria e punësimit (me punëdhënësit që paguajnë shumat më të mëdha).

Punë të tjera me pagesë të lartë në sektorin e IT përfshijnë ato në kuadër të zhvillimit të uebit (paga mesatare prej $ 67,990 në SHBA), arkitektura e rrjetit ($ 104,650) dhe zhvillimi i softuerit ($ 103,560), me pagat fillestare duke shikuar gjithashtu mjaft të shëndetshëm.

Menaxher i Marrëdhënieve me Publikun

Karriera e një personi diplomuar në Marrëdhëniet me Publikun mund të jetë fitimprurëse, me role të specializuara në SHBA duke fituar një pagë mesatare prej 53,241 dollarë në vit dhe rolet e menaxhimit me një pagë mesatare prej 111,280 dollarë, sipas Byrosë së Statistikave të Punës. Anketa e Paga e NVE 2018 raporti zbuloi se të diplomuarit e komunikimit në përgjithësi fitojnë mesatarisht 51,448 dollarë.

Përtej pellgut në Britani të Madhe, rolet e marrëdhënieve me publikun janë gjithashtu të paguara mjaft mirë, me drejtuesit dhe asistentët e PR që fitojnë mesatarisht 20,300 paund (~ 28,900 dollarë), drejtues të PR që fitojnë midis 22,000 dhe 28,000 paund ($ 31,300 deri 39,850 dollarë) duke fituar mbi £ 35,525 paund (~ $ 50,600).

Çfarë nevojitet: Ndërsa karrierat e marrëdhënieve me publikun janë relativisht të lehta për t’u marrë me vetëm një diplomë bachelor, puna e vështirë dhe këmbëngulja është e nevojshme para se pagesa të majme “të vijnë në duar”. Punëdhënësit e marrëdhënieve me publikun shpesh do të shikojnë pozitivisht të diplomuarit me diploma universitare në lëndë të tilla si komunikimet, gazetaria, anglishtja, biznesi, marketingu dhe studimet e medias.

Konsulent menaxhimi

Është njohuri e zakonshme se bota e biznesit është vendi ku vijnë shumat e mëdha të parave, por shpesh mbizotërion mendimi se pagat më të larta janë të rezervuara për ata që kanë vite me përvojë ose me vite studimi pasuniversitar. Për t’u bërë një konsulent menaxhimi, megjithatë, shpesh një diplomë universitare është gjithçka që ju nevojitet një fillim të mbarë – dhe, me pak përkushtim, ky fillim ka të ngjarë të shpërblehet një pagë të mirë fillestare.

Sipas studimit të pagave të vitit 2018 të NACE, konsulenca e menaxhimit është një industri që paguan më së shumti për klasën e 2018 në SHBA, ku të punësuar të rinj fitojnë paga prej $ 67,569, ndërsa paga mesatare për konsulentët e të gjitha niveleve është 82,450 dollarë në vit. Veçanërisht, është parashikuar gjithashtu që normat e punësimit në SHBA do të rriten rreth 14 përqind gjatë tetë viteve të ardhshme.

Në Mbretërinë e Bashkuar, pagat fillestare mesatarisht mes £ 25,000 dhe £ 30,000 në vit sipas perspektivave (~ $ 35,600 deri $ 42,700), me trajnim të mëtejshëm dhe me një përvojë mesatare prej pesë vjetësh duke e çuar këtë shifër deri në një mesatare vjetore të përafërt prej £ 50,000 $ 71.130).

Çfarë nevojitet: Për t’u bërë një konsulent menaxhimi minimalisht duhet një diplomë bachelor dhe një individi mund t’i duhet të dëshojmë aftësitë e tij të lidershipit dhe përvojën e biznesit. Megjithëse asnjë subjekt i veçantë nuk është thelbësor, punëdhënësit mund favorizojnë më tepër të diplomuarit e biznesit, ekonomisë, financave, matematikës, inxhinierisë dhe shkencave natyrore, për shkak të shkathtësive të shumta analitike të fituara zakonisht në këto lëndë.

Tags: , , ,


KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back